Mit jelent az egyéni választókerület?

Bp_XVI_valasztokeruletek

A településeket (és a budapesti kerületeket) törvény szerint egyéni választókerületekre osztják fel. Ezen választókerületek egy saját képviselőt választhatnak, aki azután az ott lakók érdekeit képviseli az önkormányzatban. Ezért minden településen az egyéni választókerületek, illetve az önkormányzati képviselők száma a település nagyságától függ.

Továbbá természetesen minden egyéni választókerületben a település polgármesterének személyére is lehet szavazni.

A fenti kép azt szemlélteti, hogy Budapest XVI. kerülete 12 egyéni választókerületből áll, amelyek egyenként egy, vagyis összesen 12 főt képviselőt választanak be a helyi önkormányzatba. (További néhány fő pedig kompenzációs listáról jut be a testületbe.)

A települést a helyi választási iroda vezetője, azaz a jegyző osztja fel egyéni választókerületekre. Ezeket úgy kell kialakítani, hogy az egyes választókerületekben a megközelítően azonos legyen a lakosok száma, továbbá figyelemmel kell lenni a nemzetiségi, vallási, történelmi, földrajzi és egyéb helyi sajátosságokra is.

Ha az egyéni választókerületek nem arányosan lett kialakítva, a területi választási iroda vezetőjénél (vagyis a megyei vagy fővárosi főjegyzőnél) lehet panaszt tenni, aki helybenhagyja vagy megváltoztatja a helyi döntést.