Mi az a kompenzációs lista?

write-593333_1920

Az önkormányzati választások keretében a kompenzációs lista azokat a polgármesterjelölteket és képviselőjelölteket hivatott kompenzálni, akik ugyan kaptak szavazatokat, de nem nyerték meg a választást.

1) Kompenzáció képviselőjelöltek esetében

Helyi/kerületi kompenzációs listát az a jelölőszervezet (párt, civil szervezet) állíthat, amely az egyéni választókerületek több mint felében képviselőjelöltet tudott állítani. Például a budapesti XVI. kerület 12 egyéni választókerületre oszlik, ezért az a jelölőszervezet jogosult kompenzációs listára, amely minimum 7 egyéni jelölttel vág neki a választásnak.

Ha egy képviselőjelölt nem nyert az egyéni választókerületében, akkor a rá leadott szavazatok töredékszavazatként a helyi/kerületi kompenzációs listára kerülnek. Ezen a listán felhalmozódott töredékszavazatok alapján osztják ki a helyi önkormányzati képviselő-testületben a kompenzációs mandátumokat.

2) Kompenzáció polgármester-jelöltek esetében

Fővárosi kompenzációs listát az a jelölőszervezet (párt, civil szervezet) állíthat, amely a fővárosi kerületek több mint felében polgármester-jelöltet tudott állítani. Mivel Budapest 23 kerületre oszlik, ezért az a jelölőszervezet jogosult kompenzáció listára, amely minimum 12 budapesti polgármester-jelölttel vág neki a választásnak.

Ha egy polgármester-jelölt nem nyert a kerületében, akkor a rá leadott szavazatok töredékszavazatként a fővárosi kompenzációs listára kerülnek. Ezen a listán felhalmozódott töredékszavazatok alapján osztják ki a fővárosi közgyűlésben a kompenzációs mandátumokat.