Kik és hol szavazhatnak az EP-választáson?

Valamennyi tagállamban 18 év a választójog alsó korhatára, kivéve Ausztriát, ahol 16, valamint Görögországot, ahol 17 év. A szavazás négy tagállamban (Belgiumban, Luxemburgban, Cipruson és Görögországban) kötelező.

Magyarországon 18 év feletti magyar állampolgárok szavazhatnak, továbbá itt voksolhatnak azok az EU-s állampolgárok is, akik magyarországi lakcímmel rendelkeznek.

Ha valaki Magyarországon belül máshol szeretne szavazni, mint ami a hivatalos lakcíme, akkor át kell jelentkeznie. Az átjelentkezési kérelemnek legkésőbb május 22-én 16 óráig kell beérkeznie.

Ha egy magyar állampolgárnak van magyar lakcíme és lakcímkártyája, de külföldön lakik, akkor a 136 külföldi külképviselet egyikén szavazhat. Ugyanez vonatkozik azokra a magyar állampolgárokra, akik ugyan nem élnek külföldön, de a szavazás napján külföldön tartózkodnak. Ehhez március 21. és május 17. között regisztrálni kell.

Ha egy magyar állampolgár másik EU-s országban él, és nincs magyar lakcíme, akkor nem szavazhat magyar pártokra és képviselőikre, hanem csak annak az országnak a pártjaira, ahol lakik.

 

 

Leave a Reply